Ville-Veikko Rantamaula

Onko vuonna 2025 sekasyöjä Helsingissä erityisruokavalioinen?

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti eilen hyväksyä aloitteen, joka toteutuessaan laskee lihan ja maidon käytön Helsingin kaupungin ruokalailupisteissä kuten alakouluissa nykyisestä puoleen. Eli toisin sanoen, nykyisin ruokalautasesta kouluissa kasvista on 60 %:a, lihaa 30 %:a ja kalaa 10 %, 2025 enää 15 %:a olisi lihaa. Pitääkö sekaruokaa syövä lapsi ilmoittaa kohta erikoisruokavalioiseksi?

Tämäkö on vihreiden kova saavutus ilmastonsuojelussa? Suomalainen ruoka on maailman puhtainta, olipa kyseessä liha, kala tai kasvis! Se, että nyt ajetaan jokainen helsinkiläinen väkisin kasvissyöjäksi, aiheuttaa ulkomaisen epäpuhtaan soijan ynnä muun kasvisproteiinin tulon koululaisten kouluruokaan. Monille kaupungin tarjoama ruoka on päivän ainoa lämmin ruoka. Tämänkin vuoksi ruoan on oltava hyvälaatuista ja monipuolista. Kuinka varmistetaan riittävän monipuolinen ja samalla maukas kouluateria ilman liha- ja maitotuotteita? Kuinka keskuskeittiöt selviävät tästä ja täyttävät ravitsemus-suositusten velvoitteet? 

Tulee mieleen, että onko vihreät huomioineet hiilijalanjäljen lisäksi vesijalanjäljen? Epäilen että ei.

Samalla kun hiiltä poltetaan surutta ja roskaa kipataan mereen, riemuitaan siitä että suomalaista puhdasta ruuantuotantoa ajetaan alas omin voimin... 

Niin ja mitä tulee siihen vesijalanjälkeen, syntyy siitä yli puolet ulkomailta! Jatkossa siis hyvin tuotettua suomalaista lihaa ei tarjoilla, mutta kuivuudesta kärsivillä alueilla tuotetut suurella vesimäärällä kastellut vihannekset kelpaavat lapsillemme talvisaikaan päiväateriaksi?... Absurdia!

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Maailma muuttuu Ville-Veikkoseni. Tämän päivän koulu- ym. ruokailussa on erilainen menu kuin 50-luvulla ja vaikkapa 2030- luvulla se tulee olemaan erilainen kuin nyt. Minun ei tarvinnut edes katsoa profiiliasi, kun arvasin sinun olevan kepulainen ... :D

Käyttäjän Ville-VeikkoRantamaula kuva
Ville-Veikko Rantamaula

Totta turiset Pekka, että maailma muuttuu. Ja pitääkin muuttua. Nyt vaan perusteet, jolla tuo muutos tehdään nimenomaisessa asiassa, eivät ole järkeviä. Lihan kulutus tulee varmasti tulevaisuudessa laskemaan, mutta samalla tulee kiinnittää huomiota muuhunkin, vihanneksiin, soijaan jne. Keskustelua tarvitaan. Eilinen kaupunginvaltuustossa oleva aloite oli populistinen äänihaavi. Hyvin näköjään toimi.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

No vihreät on absurdi puolue, jossa maalaisjärjen käytölle ei ole sijaa, jos sitä ylipäätään hesan vihreilläkään on koskaan edes ollut - tuskin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mutta jos et asu Helsingissä, niin eihän sinun tarvitse tuota murehtia?

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Ottamatta kantaa tuohon varsinaiseen ehdotukseen (jonka suurinta osaa kritiikistä on kyllä lähes mahdotonta käsittää) tai Vihreiden järjenjuoksuun, itselläni on ollut jo pitkään tapana sanoa, että maalaisjärki on huono korvike asiantuntemukselle. Hyvin usein asiat, jotka vaikuttavat tietämättömän logiikassa järjettömiltä, muuttuvat hyvin loogisiksi siinä vaiheessa kun tietää asioista enemmän ja ymmärtää niiden monimutkaiset syy-seuraussuhteet. Maailma on sitä vähemmän mustavalkoinen mitä enemmän sitä ymmärtää.

Itse aiheeseen, defaulttina lihan vaihtaminen kasviksiin on ympäristöystävällisempää, se on yksinkertaisesti fakta. Siitä voidaan toki kiistellä mistä ja miten nuo kasvikset kannattaa tuottaa ja toimittaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ai koululaisilta ollaan viemässä maidot? Thatcherhan tuli siitä jo kuuluksi; rautarouva siis esikuvana?

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Suomihan on nimenomaan karjatalousmaa. Miksi Suomessa on esimerkiksi niin paljon Lammassaaria? Koska lampaat nimen mukaisesti laidunsivat niissä vapaasti susilta turvassa. Mihinköhän se Karjalan nimi viittaa?

Toimituksen poiminnat