Uusien asuntojen rahoitusvastikkeilla keinottelu lopetettava

Asunnon myyntihinta Punavuoresta on 145 590 euroa. Velaton hinta asunnosta 485 300 euroa. Hoitovastike 222,95 euroa/kk ja rahoitusvastike +- 500 euroa/kk riippuen lainaosuuden (485 300 – 145 590 = 339 710 e) maksuaikataulusta. Kuulostaako houkuttelevalta?

Asuntojen ostohinta on siis 30 % myyntihinnasta. Ainakin asuntosijoittajille malli on houkutteleva. Valtio käytännössä maksaa pääomatuloveroprosentin verran joka kuukausi tukea rahoitusvastikeosuudesta sijoittajalle, joko 30 % tai 34 %, riipuen sijoittajan verotettavasta vuosittaisesta pääomatulojen määrästä. Parhaimmillaan esimerkin asunnosta, jossa yhtiölainaa on 339 710 euroa, suora tuki on valtiolta 101 913-115 501 euroa verovähennysten muodossa sijoittajalle, joka vuokraa asuntoa eteen päin. Toisin sanoen asuntosijoittajan kannattaa ostaa sellainen uusi asunto, jossa suurinosa asunnon arvosta on yhtiölainassa. Aikaisemmin sijoitusasunnoista on voinut vähentää velan korot, huolto- ja korjauskulut, mutta nyt myös suurimman osan koko asunnon arvosta. Kuulostaako tämä reilulta?

Verrataan tätä ensiasunnon hankkijaan. Nyt ensiasunnon eli ensimmäisen oman kodin ostaja saa vähentää asuntoon kohdistuvat pankkilainasta aiheutuvat korot ansiotuloverotuksessa. Koroista saa vähentää ensi vuonna (2019) 25 %. Huomiona todettakoon, että vuonna 2015 koroista sai vähentää 65 %! Asun itse ns. ensiasunnossa. Ensi vuoden korkokuluni ovat noin 1000 euroa ja veroprosenttini noin 35 %, minulle nettohyöty tulee olemaan ensi vuonna noin 87,50 euroa (0,25 % * 1000 = 250 euroa * 0,35 = 87,50 e). Ja luonnollisesti asuntoon remonteista aiheutuvaa yhtiölainaa/rahoitusvastiketta en voi vähentää, koska asun asunnossa itse. Jos ensiasunnon hankkijoiden kohdalla toteutettaisiin tuota edellisessä esimerkissä olevaa mallia, jossa rahoitusvastikkeen vähentää pääomaverotuksessa vuokratuloista, saisi oman kodin ostaja vähentää koko kuukausittaisen lainaerän verotuksessa. Kuulostaisiko tämä hyvältä? Varmaan kuulostaisi, mutta ei kukaan sellaista edes voisi ajatella mahdolliseksi. Miksi siis sijoittajille tällainen järjestelmä on luotu? Mainittakoon vielä, jos muutan nykyisestä omistamastani asunnosta pois ja laitan tämän vuokralle, saa koroista vähentää nykyisen 25 % sijasta 100 % ja asuntoon kohdistuvan yhtiölainan kokonaisuudessaan vuokratuloista. Verohyöty jälkimmäisessä on merkittävä.

Valtio siis maksaa tällä hetkellä asuntosijoittajille asunnot, joita sijoittajat vuokraavat eteenpäin markkinahintaan.

Mitä ratkaisuksi? Uusissa asunnoissa ei saisi olla rahoitusvastiketta lainkaan. Vanhoissa asunnoissa, joissa on isoja remontteja, rahoitusvastike on ymmärrettävä.  Remonttien aiheuttamat kustannukset tulee voida vähentää vuokratuloista. Tästä hyötyy sekä asunto-osakeyhtiössä omassa omistusasunnossa asuvat että sijoittajat.

Nykyinen malli on paitsi epäoikeudenmukainen se on täysin mätä.

Ville-Veikko Rantamaula

Ville-VeikkoRantamaula
Keskusta Helsinki

Olen 42-vuotias Akavan varapuheenjohtaja ja työskentelen edunvalvontajohtajana Tradenomiliitossa vastaten yksityisen sektorin ja julkisen sektorin edunvalvonnasta. Olen Kekustan Helsingin piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen varajäsen. Minulla on tytär. Vapaa-aikani vietän mökkeilemällä, tekemällä reippaita kävelylenkkejä ja soittamalla rumpuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu