Keskusta ei ole maalaisliitto

Jarno Hartikainen kommentoi Helsingin Sanomissa 27.11., että keskusta on maalaisliitto ja puolue pitää kaupunkiliberaaleja vihollisenaan. 

Keskusta ei ole maalaisliitto, vaan keskusta, toisin kuin toimittaja melko oikoen asian ilmaisee. Täällä stadissakin asuu meitä helsinkiläisiä keskustalaisia, joilla on tarve ajaa tavallisen ihmisen asiaa. On totta, että keskustalla on juuret syvällä maaseudussa, mutta näkisin sen ennemmin voimavarana kuin viholliskuvana kaupungeissa. Jos haluaa tehdä ekotekoja, kannattaa olla luontoon sidoksissa. Vihreiden johdolla Helsinki haluaa kuitenkin esimerkiksi silputa Keskuspuistoa ja tätä keskusta on vastustanut. Vihreät haluavat myös museoida luonnon muualta Suomesta. Tämä ajatus on vieras keskustassa. Luonnon kanssa tulee olla sinut. Olkoot se vaikka sitä ”realistista vihreyttä”.

Vapaavuori on Helsingin pormestariksi tullessaan aloittanut kaupunkien ja maakuntien välisen voimakkaan vastakkainasettelun. Kuka tällaisesta hyötyy? Jos Suomi todella haluaa olla maailman kärkivaltio, silloin tarvitaan yhteistyötä kaikkien kesken, pienten ja isojen paikkakuntien. Olkoon kotoisin sitten Kaamasesta tai Kalliosta. Ei tarvitse olla suuri näkijä tai ennustaja, että Suomessa ihmisiä haluaa asua myös muualla kuin kaupungeissa. Kukin asukoot missä haluaa. Tämä tietenkin vaatii elinvoimaiset kaupungit ja niiden ympäröimät maakunnat. 

Positiivinen syntyvyys ja maahanmuutto ovat olennaisempia asioita Helsingin kasvussa kuin maassamuutto. Meitä Helsinkiläisiä hyödyttää taas viimeksi mainitun ”maassamuuton” maltillisuus. Ihan siitäkin syystä, että väestönkasvussa ihan normaalit asiat, kuten päiväkotien, koulujen ja asuntojen määrä pysyy perässä. Liikkuminen on ketterää ja terveyskeskukseen pääsee. Terve kasvu syntyy kuitenkin syntyvyyden ja maahanmuuton kautta. Kaikkien etu on taas se, että koko Suomi pysyy elinvoimasena.

Itse asun Helsingin Kalliossa, sitä ennen Punavuoressa ja Kruununhaassa. Minun haaveeni on ollut kaupunkiasunto. Tämän totesi myös Sipilä Turussa pitämässään linjapuheessa 24.11. Toisen unelma voi taas olla omakotitalo maalta peltojen keskellä. Keskusta haluaa mahdollistaa näiden molempien haaveiden täyttämisen. Lisäksi haluamme mahdollistaa yhä useammalle ihmiselle tärkeän ”kombon” eli sekä kaupunki että maaseutuasumisen. Kumpi silloin ihminen on, kaupunkilainen vai maalainen? 

Jarno Hartikaisen on aika jo päästää irti vanhentuneesta maailmankuvastaan ja tulla keskustelemaan kanssani stadilaisesta kepulaisuudesta. Minulla kotiin liittyvä ”kaksoisidentiteetti”näyttäytyi vielä joku vuosi sitten niin, että kun menin maalle, olin kaupunkilainen ja kun tulin stadiin, olin maalainen. Onko tuttu tunne? 

Esitän loppuun ratkaisun. Olen istunut Helsingin edustajana keskustan puoluehallituksessa. Joka kokouksessa on puhuttu kaupungeista. Ja käyty värikästäkin keskustelua aiheesta. Mutta kun on puhuttu naamatusten, niin siihen se vastakkainasettelu on loppunut. Ymmärsimme Paavo Väyrysenkin kanssa toisiamme, vielä kun hän siellä 2015 istui.  

Vuoropuhelua tulisi järjestää enemmän eri kuntien ja kaupunkien kesken. Ei isojen kuntien ja kaupunkien kesken, vaan pienien ja isojen kuntien kesken. Näillä koosta riippumatta on aika samanlaiset tarpeet ja ajatukset.

Ville-Veikko Rantamaula

Ville-VeikkoRantamaula
Keskusta Helsinki

Olen 42-vuotias Akavan varapuheenjohtaja ja työskentelen edunvalvontajohtajana Tradenomiliitossa vastaten yksityisen sektorin ja julkisen sektorin edunvalvonnasta. Olen Kekustan Helsingin piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen varajäsen. Minulla on tytär. Vapaa-aikani vietän mökkeilemällä, tekemällä reippaita kävelylenkkejä ja soittamalla rumpuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu