Hallitus astui miinaan ja kohta kuuluu pum.

SAK ei peräänny alle 20 henkilön yritysten irtisanomista koskevan lain kaatamisessa, perääntyykö hallitus? Hallituksen ei tarvitse vetää lakiesitystä pois painostustoimien pakottamana tai miellyttääkseen AY-liikettä, vaan yksinkertaisesti siksi, että toteutuessaan laki vain sekoittaa ja sotkee työlainsäädäntöä. Merkille pantavaa on myös se, että jälleen kerran napit vastakkain on SAK ja oikeistohallitus ja aiheena työelämäkysymykset.

Kuinka paljon hallitus on valmis maksamaan siitä, että yrittäjät saavat kevennettyä irtisanomiskynnystä? Montako päivää annetaan tuotantolinjojen seistä ja lakkojen laajentua? Lakia muuten alunperin myytiin nimellä ”laki työllistämiskynnyksen alentamiseksi”. Kaikki on yhtä mieltä siitä, että työllistämistä pitää helpottaa, ihan kaikki. Mutta aivan kaikki, syystäkin, eivät ole sitä mieltä, että työllistämisen helpottaminen tehdään heikentämällä dramaattisesti työntekijöiden työsuhdeturvaa. Tämä ei myöskään istu esim. Suomen Keskusta rp:n alkiolaiseen ajatteluun, jossa ollaan aina heikomman puolella. On hyvä muistaa, että juridisesti työntekijä on aina heikommassa asemassa kuin työnantaja. 

Hallituksen näkökulmasta katsottuna tilanne on hankala. SAKlle kompromissit eivät enää kelpaa. Ministeri Lindströmin ”kompromissiesitys” ei etene SAK:n tuulikaappia pidemmälle, jos sinnekään. Vaikka kolmikantaista neuvottelua olisi syytä

yrittääkin. SAK ei tule perääntymään milliäkään, vaikka hallituksesta tulisikin esityksiä 20 hengen rajan laskemisesta tai muita lievennyksiä. AY-liikkeen kun onnistuu saamaan juntturaan, niin se on sitten juntturassa. Tämän päiväiset lakot ovat vasta alkusoittoa. Luvassa on epäilemättä vientiin voimakkaasti vaikuttavia toimenpiteitä. Olennainen kysymys lienee jälleen kerran se, että miten ihmeessä hallitus on onnistunut jälleen kerran pääsemään työntekijäjärjestöjen eli työntekijöiden kanssa ilmiriitaan? Oletteko huomanneet, että työantajaliitot olisivat uhkailleet tämän hallituksen aikana esimerkiksi työsuluilla?

Sipilän hallitus linjasi hallitusohjelmassa, että ”otetaan käyttöön kokeilukulttuuri”. Näyttäisi kuitenkin siltä, että jo vuonna 2015 alkaneet työlainsäädäntöön liittyvät muutosesitykset ja ”kokeilut”, ovat joko kariutuneet tai niiden lopputulos on ollut aivan muuta, kuin alunperin oli tarkoitus. Onko politiikka siis ollut valmis kokeilukulttuurille? Voisi suoraan sanoa, että työmarkkinajärjestelmä ainakaan ei. Tämä taas on vaikuttanut poliittiseen uskottavuuteen. Kun korkeantason poliitikot sanovat jotakin, olemme tottuneet siihen, että se pitää paikkansa ja sanotun mukainen asia toteutuu. Jos sanotaan, että ylityökorvaukset leikataan tai lomarahat puolitetaan, niin ei sitä viikon päästä voi olla ehdottamassa tilalle jotain muuta. Tai toki voi, mutta uskottavuus menee. Työelämäasioiden osalta koepallojen heittäminen on näyttäytynyt enemmänkin sekavalta politiikalta. Vakavan asiasta tekee se, että huonosti valmisteltujen lakihankkeiden kohteeksi joutuu satoja tuhansia suomalaisia työntekijöitä, joille luodaan jatkuvasti epävarmuustekijöitä.

Mikä sitten ratkaisuksi? Asian vieminen takaisin kolmikantavalmisteluun rauhottaisi tilanteen, mutta samalla kaikki tajuavat, että kyseinen laki on haudattu. Suoraselkäisintä olisi vetää alle 20 hengen yritysten irtisanomissuojan keventämistä koskeva laki pois. Laittomasta irtisanomisesta keskimääräinen korvaus on ollut noin 8-9 kuukauden ja maksimikorvaus 24 kuukauden vastaava palkka. Ratkaisuna voisikin olla se, että pienille, esimerkiksi alle 10 hengen yrityksille maksimi olisi 12 kuukautta, joka voisi johtaa siihen, että pienille yrityksille laittomista irtisanomisista tulisi 3-4 kuukauden palkkaa vastaava summa maksuun. Eikös alkuperäinen huoli ollut se, että pienille yrityksille laittomista irtisanomisista koituvat kustannukset ovat kohtuuttomia.

 

Ville-Veikko Rantamaula

 

Ville-VeikkoRantamaula
Keskusta Helsinki

Olen 42-vuotias Akavan varapuheenjohtaja ja työskentelen edunvalvontajohtajana Tradenomiliitossa vastaten yksityisen sektorin ja julkisen sektorin edunvalvonnasta. Olen Kekustan Helsingin piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen varajäsen. Minulla on tytär. Vapaa-aikani vietän mökkeilemällä, tekemällä reippaita kävelylenkkejä ja soittamalla rumpuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu