Ville-Veikko Rantamaula

Joutuuko Vapaavuori eroamaan, jos sote syntyy?

Uudenmaan sotejohtajat, lähinnä kokoomuslaiset, tekevät työtä tulevan soten eteen. Samaan aikaan Helsingin pormestari Jan Vapaavuori jarruttaa kaikilla raajoillaan ja koittaa estää soten ja maakuntauudistuksen syntymisen.

Pormestari on käyttänyt aikansa 7.6.2017 lähtien kolmeen asiaan, sote, sote ja sote. Eikä suinkaan sen kehittämiseen, vaan totaaliseen kaatamiseen. Ei Helsingin ongelmien ratkomiseen, vaan valtapeliin ilman omia ratkaisuja.

Helsingin terveys- ja muissa palveluissa on paljon korjattavaa: Hoitoon ei pääse, koulut homehtuvat, ryhmäkoot kasvavat, osa lähiöistä rapistuu. Tämä ei kuitenkaan näytä Vapaavuorta kiinnostavan. Näiden asioiden korjaamisen sijaan puuhakas pormestari on pistänyt kaikki paukkunsa maan hallituksen kritisoimiseen.

Kysymys kuuluukin, onko helsinkiläisten etua todellakin ajettu sillä, että sote ja maakuntauudistus kaadetaan? Olisiko meidän etu ollut se, että Vapaavuori olisi pyrkinyt voimakkaasti ja ajoissa tuomaan edeltäjänsä Jussi Pajusen aloittamia sote-esityksiä esille ja kehittänyt niitä? Jälkimmäinen vaihtoehto olisi ollut helsinkiläisille parempi. Jos sote ja maakuntauudistus tulee, on pormestari vain onnistunut rikkomaan siltoja, kärjistämään vastakkainasettelua ja hukkaamaan siinä samalla helsinkiläisten edun. Tällöin myös suoriutuminen pormestarin tehtävässä on kyseenalainen. Vapaavuori on menettänyt uskottavuutensa Helsingin ja helsinkiläisten asioiden hoitajana. Joku voisi puhua jopa työtehtävien laiminlyönnistä.

Mietitäänpä miten tämä prosessi on mennyt. Useat edelliset hallitukset ovat yrittäneet saada uuden sote:n aikaiseksi. Kaikki ovat myös sanoneet, että se tarvitaan. Myös Vapaavuori on näyttönsä antanut. Ei syntynyt sotea. Syntyi vain härpäke, joka ei täyttänyt perustuslain asettamia vaatimuksia ja joka lopulta kaatui. Maakuntahallinto sen sijaan täyttää perustuslain edellyttämät ehdot. Nykyinen hallitus voitti vaalit käytännössä sillä, että sote luvattiin laittaa maaliin ja maakuntamalli ottaa käyttöön. Tästä lähti valmistelu ja myöhemmin lausuntokierrokset liikkeelle. Hallitus antoi pääkaupunkiseudun kaupungeille mahdollisuuden rakentaa ehdotuksensa, mutta ei ollut kykyä tehdä toteuttamiskelpoista esitystä. Yhtään Helsingin kannalta järkevää ja toteuttamiskelpoista mallia ei ole esitetty. Vapaavuori on lisäksi esittänyt suoraan pääministerille omaa malliaan, keskustelematta  tosin naapurikuntien, kuten Vantaan ja Espoon johdon kanssa. 

Juna on mennyt ja Helsinki on jäänyt laiturille huutelemaan. Kun oli aika toimia, pidettiin Vapaavuoren johdolla teatterimaisia kokouksia ja kestittiin isojen kaupunkien johtoa veronmaksajien rahoilla soten kaatamiseksi. Pyrittiin saamaan aikaan yhteinen tavoite. Ei kuitenkaan sote:sta, vaan yllätys yllätys, sen kaatamisesta.

Jos maakuntavaalit järjestettäisiin esimerkiksi vuoden 2019 tammikuussa, äänestäisimmekö Helsingistä edustajat vastustamaan hyvän soten syntymistä ja rakentamista? Ja siis sotestahan siellä nimenomaan päätetään! Minä ainakin toivon että sinne valitaan ne, jotka rakentavat meille parhaan mahdollisen soten. Uudessa maakunnassa tulee olemaan nimittäin Helsingillä valtaa. 

Palkkasimmeko me pormestarin järjestämään meille parhaimmat palvelut? Ei. Me palkkasimme itsellemme kabinettien kautta joukkoja lietsovan tulevan presidenttiehdokkaan, jolla ei tällä hetkellä ole omasta mielestään riittävästi valtaa. Entiselle ministerille ja Euroopan investointipankin varapääjohtajalle Helsinki taitaa olla vaan yksinkertaisesti liian pieni leikkikenttä.

 

En osannut kuvitellakaan, että rahoitan jonkun kampanjaa verorahoillani.

 

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vastaus: Vapaavuori ei eroa, eikä tarvitse erota.

P.s. Toisin on blogistin edustamassa puolueessa, sote -kriittiset
on vaiennettu.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Blogistilla on kummallinen käsitys Vapaavuoren roolista. Hänet on ihan laillisilla vaaleilla valittu Helsingin pormestariksi ja hän on pormestari ainakin seuraaviin vaaleihin saakka ellei itse eroa. Kävi sitten soten kanssa miten tahansa.

Kun nyt näyttää, ettei sitä sotea kuitenkaan saada aikaan tämänkään hallituksen toimesta, ei edes histortia tule todistamaan, kuinka väärässä harhaanjohdetut keskustalaiset olivat ja kuinka oikeassa Vapaavuori on koko ajan.

Vapaavuori on oikeassa siinäkin suhteessa, että hän ajaa helsinkiläisten etua, koska nykyisellä mallilla ainoa, mitä helsinkiläinen saa, on maksumiehen rooli.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Helsinkiläiset äänestäjät valitsivat Vapaavuoren kaupunginvaltuutetuksi. Hänen valtuutettukolleegansa valitsivat sitten Vapaavuoren pormestariksi. Missään pykälässä ja paragrafissa ei lue, että Vapaavuori pormestarina olisi koskematon. Soten mahdollisesti astuttua voimaan voidaan totisesti hyvällä syyllä kysyä onko Vapaavuorella enää edellytyksiä jatkaa pormestarin virassaan.

Ja muuten, Helsinki on jo nyt maksumies, kuten hyvätuloisten kuuluukin, oli sitten kyseessä veronmaksaja tai kaupunki.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Saivartelu sallittakoon.
Janne kuitenkaan ei ole hallitukselle sen paremmin kuin kokkareilekaan tilivelvollinen, hän hoitaa pormestarin duunia.

Käsittääkseni hän ei myöskään ole diktaattori vaan hänellä on kantansa takana myös muita - yli puoluerajojen.

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

On täysin ymmärrettävää, että minkä tahansa ison organisaation, tässä tapauksessa Helsingin kaupungin, ylin johtaja on poissa tolaltaan siitä ajatuksesta, että organisaation toimintoja ajetaan alas ja tulee toinen organisaatio, joka ottaa ison osan tehtävistä hoidettavakseen.

Tässä iso-pomo roolissa Vapaavuori on todellakin ollut hyvin tarmokas. Unohtaen täysin, että hänet on valittu kaupunkilaisten pormestariksi. Ajamaan kaupunkilaisten asiaa. Ja oikeasti, kaupunkilaisen näkökulmasta ei ole tärkeää, hoitaako asioita ylikunnallinen organisaatio HUS vain maakunnallinen organisaatio nimeltä Uudenmaan maakuntahallinto. Tärkeää on että homma toimii. Tämän Vapaavuori on täysin laiminlyönyt.

Pormestarina hänen olisi myös ollut tärkeää pitää yhteyttä valtion ylimpään johtoon rakentavassa hengessä. Edes jonkinlainen diplomatia säilyttäen. Siinäkin tehtävässä Vapaavuori on ollut täysin epäonnistunut.

Kolmanneksi Vapaavuoren olisi pitänyt käyttää mandaattiaan kansalaisten pormestarina ja puuttua nykyisen virkakunnan laiminlyönteihen, mm. koulurakennusten kunnon suhteen. Lista olisi itse asiassa pitkä.

Ainoa jossa Jan Vapaavuori on onnistunut, on oman puolueen kannatuksen laskeminen ja istuvan hallituksen suosion heikentäminen. Sivullinen voisi luulla, että pormestarin puoluekanta olisi mahdollisesti SDP, mutta yllättäen hän on Kokoomuksen jäsen.

Näillä ansioilla uudestaan valinta voisi olla kyseenalainen, mutta eihän politiikassa kukaan kesken kauden eroa. Mutta voitte olla varma, että hän ei tule saamaan minun ääntäni jatkokaudelle.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Jos hallituksen sote-uudistus ei toteuta ainuttakaan sille asetettua terveydenhuollon tavoitetta, lisää byrokratiaa ja miljardikaupalla kustannuksia, ei sitä voi mitenkään korjata vaan se on yksinkertaisesti hylättävä.

Asiaa voisi tarkastella myös hallituksen esittämien perustelujen kautta. Kun ne ovat valheellisia ja suorastaan epä-älyllisiä, ei pitäisi olla mitään syytä ryhtyä ajamaan aivan muita poliittisia tavoitteita terveydenhuollon kustannuksella.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vapaavuoren toiminta on aika erikoista jopa diktatuurista koston mentaliteettiä lanseeraavaa toimintaa.

Helsinki maamme pääkaupunki ja millä perusteellpa pääkaupunki. Valtion toiminnot on keskitetty eduskuntaa ja eri ministeriöitä myöten Helsinkiin ja mitä tekee tämä pormestari kaivaa vain maata meidän äänestämiemme hallituksen edustajien jalkojen alta.

Vapaavuori luokkatietoisena haluaa olla ykkösluokan kaupunkilaiseliittiä yhdessä Vihreiden ja SDP kansa kehä kolmosen maaseudunpuoleisen kakkosluokan on palveltava näitä vapaavuorelaisia yöt ja päivät.

Helsinki saa slummiutua ja muuttua viiteryhmiensä mukaisiksi asuinalueiksi jossa on sisäinen muuttoliike tulee voimistumaan ja osa hakeutuu kolmoskehän taakse raikkaaseen maaseutu ympäristöön.

Kiitokset Ville-Veikko Rantamaulalle hyvästä ja aiheellisesta blogista.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

En tiedä, onko minulta mennyt jotain ohi, vai....mutta en ole kuullut Vapaavuorelta vielä sellaista "veret seisauttavaa" argumenttia, joka riittäisi panemaan hallitukselle jauhot suuhun. Nyt ei riitä se, että huutaa kurkku suorana "sote on huono, soten on huono.......", vaan pitää argumentoida se vastustus niin, että hallituskin sen ymmärtää. Siellä kun ei vihjailuista tunnuta välitettävän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Nykyinen hallitus voitti vaalit käytännössä sillä, että sote luvattiin laittaa maaliin ja maakuntamalli ottaa käyttöön."

Johan pomppas!

"Yhtään Helsingin kannalta järkevää ja toteuttamiskelpoista mallia ei ole esitetty."

Tuossahan se pointti juuri on! Haluatko laittaa helsinkiläiset kärsimään, kun eivät ole "itse tapelleet tarpeeksi"?

Juha Hämäläinen

#5. Helsingin uusrakentaminen ja ahtaminen todellakin slummiuttaa kaupungin. Vihreät alueet reunoilla tulevat nostamaan arvoaan kantakaupungin ja betonikortteleiden sijaan.

Juha Hämäläinen

Joo Vapaavuori pysyy pallillaan ja sote ei. Eiköhän paras näin.

Maakuntia ei tarvita. Suomen 5.5 miljoonaisen kääpiöväestön hallintoon riittää 30 kuntaa ja Suomen EU-maakunta. Valtiotahan ei enää faktisesti ole Suomen tasolla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kepulaisten ulostulot alkavat jo olla epätoivoisia, heidän haaveensa puolueensa täysin suhteettomasta valta-asemasta Suomessa kun uhkaa kariutua.

Vapaavuori tekee työtänsä niin kuin pitääkin: ei suinkaan kepulais-kokoomuslaiseen tapaan pikavoittoihin satsaamalla, vaan hän yrittää turvata kaupunkinsa tulevaisuuden – eikä sitä voi paremmin tehdä kuin vastustamalla raivokkaasti hallituksen sote-katastrofia.

Jos sote toteutuisi hallituksen kaavailemalla tavalla, se vasta Helsingin rapauttaisikin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kepu Helsingissä on viides kolonna. Rahat Pääkaupungista kelpaavat, kaupunki sinänsä ei.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Onhan se tietysti edistystä, että joku maalaisliiton edustaja on huolestunut muustakin kuin maaseudun elävöittämisestä ja maatalouden tukiaisista.

Käyttäjän RaimoTulkki kuva
Raimo Tulkki

Miten sitten kun tämän mulkku Sipilän tehtävää hoitavat apulaiset kun mulkku ite on jossakin ties missä.
On tällä rantanaulalla ihmeellinen järjen juoksu tai no sitä se on kaikilla keskuskusipuolueen porukalla.

Kai Häppölä

Ville-Veikko on miettinyt, mutta jotenkin harhautunut mietteissään.Sote keskiössä! Kyllä ja syystäkin, mutta sen sijaan, että V-V jollain tavoin keskittyisi käymään keskustelua Jan Vapaavuoren esiin ottamista asioista hän mieluummin lataa tyylitöntä parjausta pormestarin roolissa esiintyvää Vapaavuorta kohtaan.

Helsingillä, kuten muillakin kunnilla on kaikilla ollut mahdollisuus kehittää terveys ja sosiaalipalvelujaan itsenäisesti. Se on jatkossa suuruudeltaan jo monin kerroin riitävän kokoinen selviytyäkseen siitä yksinään. Nykyisen soteajatuksen maakuntavaaleissa sen ehdokkaat valtaisivat paikat ja pienille kunnille kaikille ei tarjottaisi välttämättä edes edustusta. Demokratia voi huonosti jos sen toteutus ja osaaminen niin terveydenhoidon kuin sosiaalisen ohjauksen osalta ei saa osaavaa ja olosuhteita tuntevia paikallisia edustajia päättäjiksi. Palvelut keskittyvät Uudenmaan osalta nimenomaisesti Helsinkiin. Palveleeko sellainen pienempiä kuntia! Ehkä mietinnän paikka?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset