Ville-Veikko Rantamaula

Keskustan puheenjohtajistoon puuttuu ehdokkaat isoista kaupungeista

Keskustan kuten muidenkin puolueiden tulevaisuus ratkaistaan sillä, miten pärjäämme kaupungeissa. Pelkästään Helsingin seudulla, Tampereella, Oulussa ja Turussa äänestää noin 32 % suomalaisista. Keskustan kuntavaalikannatus näissä kaupungeissa oli vain 6,1 %, Helsingissä 2,8 %. Puolet suomalaisista asuu 18:ssa suurimmassa kaupungissa. Kaikissa Suomen kaupungeissa asuu 79 % suomalaisista. Ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Pelkästään Helsinkiin muuttaa lähitulevaisuudessa 200000 ihmistä eli yli 10 kertaa keskimääräisen suomessa olevan kunnan asukasmäärän verran lisää ihmisiä.

Keskustan täytyy uudistua Suomen kehityksen mukana ja katsoa rohkeasti eteenpäin. Maaseudulla ja kaupungeilla on toisiaan tukevat roolit, joissa ne tarvitsevat toisiaan yhteistyössä koko kansakunnan eduksi. Keskusta on puolue, jolla on edellytykset ja tahto edistää tätä yhteistyötä muiden puolueiden keskittyessä lähinnä taustaryhmiensä edunvalvontaan.

Jotta Keskustan kansaliike voi edistää maaseudun ja kaupunkien yhteistyötä kaupugeissa, meidän on oltava vahvoja myös kaupungeissa. Siksi me tarvitsemme myös kaupunkilaisia varapuheejohtajia, jotka tuntevat kaupunkien poliittiset haasteet, ja jotka kykenevät ottamaan vastaan myös kaupungeista muiden puolueiden taholta tulevia ”iskuja”. Kuten on Vapaavuoren esiintyminen, jolla hän profiloi itseään ja kaupunkeja kaikkia, jopa omaa puoluettaan vastaan. 

Tarvitsemme elinvoimaisuuspolitiikka, emme aluepolitiikkaa. Meidän pitää huolehtia siitä, että Suomessa on elinvoimaiset kaupungit ja maakunnat.

Olen pohtinut kauan aikaa omalta osaltani, lähtisinkö varapuheenjohtajaehdokkaaksi. Saatanpa vuonna 2020 lähteäkin.

 

Ville-Veikko Rantamaula

Puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen

Keskusta

Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikkoPaavola kuva
Mikko Paavola

EIKÖS tunnettu viisastelija Seppo Rantamaula ole setäsi. Siis ei omena ole kauas pudonnut puusta. Hyvää haaveilua...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suku on kuitenkin Tervolasta, lähde makaan kilpailuun, aina esittäjä löytynee ja vaali käyntiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Keskustan kuten muidenkin puolueiden tulevaisuus ratkaistaan sillä, miten pärjäämme kaupungeissa."

Miksi ent. maalaisliiton pitäisi pärjätä kaupungeissa?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskusta pärjäisi vallan mainiosti, kun hoitaisi maaseudun ja maaseutukaupunkien asiat kunnolla. Maaseudun unohtaminen ja kaupunkipuolueeksi väkisin puskeminen johtaa samaan kehitykseen kuten Ruotsin keskustapuolueelle on käynyt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oulu on jo omamme Vaasaa vastahan jo vierimme.

Mauri Vesander

Ei kukaan kaipaa kepulien toimintatapoja, kaikki perustuu "suhmurointeihin", "siltarumpuihin", kaikki muiden maksamina, eihän me mitään mutta muut kyllä. Sitten tietysti nämä Kaikkoset, Vanhaset, Sipilät, rehellisyys vähintäänkin kyseenalaista, Ylen hiljentäminen.... näitä riittää. Tuolla tyylillä, kukaan ei kepuleita kaupunkeihin kaipaa, tupaillat riittävät hyvin.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Mahtaisikohan ehdokaspulaan olla osasyynä se, että keskustajohto on utilitaristisesti alkanut rajaamaan, kuka saa pyrkiä puheenjohtajaksi ja kuka ei - olkoonkin se oppi historian valossa kuinka arveluttava tahansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset