Tallinnan tunnelin rakentamiseen vauhtia

Haluaako Suomi olla tulevaisuudessa logistiikan ja liikkumisen solmukohta, vai saari ja pussinperä?

Jos vastaus on kyllä, niin tarvitsemme Tallinnan tunnelin ja Jäämerenradan.

Tallinnan tunneli tulee nähdä jo suunnitteluvaiheessa kaksi kaupunkia yhdeksi yhdistävänä päivittäisen liikkumisen ratkaisuna. Viimeksi esillä olleissa suunnitelmissa Tallinnan ja Helsingin välinen lähijunaliikenne on jäänyt toissijaiseksi.

Jos tunnelia suunnitellaan vain kauko- ja tavaraliikennettä varten, tulee tunnelista liian kallis, mikä kaataa koko hankkeen.

Ennakoitavissa olevan liikenteen perusteella tunnelin tärkein merkitys on liittää Suomi Manner-Eurooppaan ja mahdollistaa päivittäinen työmatkailu Helsingin ja Tallinnan välillä. Oikein tehdyn tunnelin kautta Tallinna ja Helsinki ovat ajallisesti yhtä lähellä toisiaan kuin Helsinki on Karjaata, Riihimäkeä ja Porvoota. Tunnelihankkeessa pitää luoda todellinen ”kaksoiskaupunkivaikutus”.

Tällä hetkellä Suomessa toteutetaan erittäin hyvää liikenneväylien korjausohjelmaa. Samoin laajakaistaväylien määrä lisääntyy. Sen sijaan liikennehankkeiden kehittämisrahat ovat jatkuvasti ongelma. Nykyisellä kehysbudjetointitavalla Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia rahoittaa Tallinnan tunnelia. On aivan selvä, että rahoitustapaa on uudistettava.

Talouden, elinvoiman ja asumisen kannalta Tallinnan tunneli on tärkeä. Uskon, että ratkaisuja voidaan löytää veronmaksajien taakkaa kasvattamatta. EU:n rahoitusta ei pidä jättää hyödyntämättä omien budjetointiongelmiemme vuoksi.

Hallituksen on tehtävä kaikkensa edistääkseen Tallinnan tunnelin ja Jäämerenratahankkeen toteutumista koko Suomen hyväksi.

 

Ville-Veikko Rantamaula

Ville-VeikkoRantamaula
Keskusta Helsinki

Olen 42-vuotias Akavan varapuheenjohtaja ja työskentelen edunvalvontajohtajana Tradenomiliitossa vastaten yksityisen sektorin ja julkisen sektorin edunvalvonnasta. Olen Kekustan Helsingin piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen varajäsen. Minulla on tytär. Vapaa-aikani vietän mökkeilemällä, tekemällä reippaita kävelylenkkejä ja soittamalla rumpuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu