Ville-Veikko Rantamaula

Kuka kuuntelee köyhää?

  • Kuka kuuntelee köyhää?

Kirkko Helsingissä järjesti eilen lauantaina ”Sovinto100-vaikuttamisbrunssin”, jonka aiheena oli köyhyys ja eriarvoistuminen. Sovinto100:n kattoteemana on ymmärryksen lisääminen ja myötätuntoisen Suomen rakentaminen tässä ajassa.

Olin eilen Keskustan Helsingin valtuustoryhmän edustajana vaikuttamisbrunssilla. Keskustelimme ja etsimme konkreettisia ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisemiseen ja köyhyyden torjumiseen. Meitä poliitikkoja oli yksi per ryhmä. Pääosassa olivatkokemusasiantuntijat eli helsinkiläiset, joilla on omakohtaista kokemusta köyhyydestä ja yhteiskunnan kelkasta putoamisesta. 

Tilaisuus oli erinomainen. Itse tein otsikkotasolla havainnon, että inhimillisyys on kadonnut syrjäytyneiden ja vähäosaisten palvelemisessa. Jälleen kerran myös nousi esille se, että onko kannattavaa ottaa työtä vastaan, jos se ei ole kokoaikaista. On käsittämätöntä, miten emme saa järjestelmää siihen kuntoon, että aina on kannattavaa tehdä työtä. Ei se nimittäin ole kovin motivoivaa, jos käyt muutaman päivän töissä ja pahimmassa tapauksessa se tulee sinulle kalliimmaksi, kuin nostaa tukia.

Ymmärsin myös, että kyseiseen tilaisuuteen ei ole ollut helppoa saada poliitikkoja paikalle. Kaikilla meillä on omat kiireemme toki. Jotenkin surullista on kuitenkin se, että vaalivuosina poliitikot ovat selfiekeppien kanssa ruuhkaksi asti asunnottomien tilaisuuksissa, leipäjonoissa ja köyhien parissa, mutta sen jälkeen ei ehditä.

Itse edistäisin nyt perustulon käyttöönottoa. Myös nopeaa selvitystä siitä, miten esimerkiksi Kela asiakaspalvelee ”yhteiskunnan kelkasta pudonneita”. He tarvitsevat enemmän yksilöllistä palvelua ja ohjausta. Työryhmien perustamisen aika on ohi.

”Kuka kuuntelee köyhää”, luki erään osallistujan paidassa. Siinäpä hyvä kysymys.

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset