Kaupungistumista ei pidä estää

Varapuhemies Mauri Pekkarisen Joutsassa pitämä puhe alueellisesta keskittymisestä nostatti vilkkaan keskustelun somessa.  Pekkarinen esittää, että hallituksen on etsittävä vaihtoehto keskittämiselle.

Kaupungistuminen on totta. Se on jatkunut ja tulee jatkumaan. Keskustan ei tule sitä estää. Eikä kaupungistumista voi poliittisilla päätöksillä estää. On turhaa populistista maakuntaäänestäjien kosiskelua luoda mielikuva, että ikään kuin maakuntien ongelmat olisivat kaupunkien vika. Kaupunkien vika kun se ei ole.

Ihmisiä ei voi vaatia asumaan peltojen laidoilla mökeissä ja tiloilla, kun työt ovat ns. ”isolla kirkolla”. Ei kaupungistuminen ole poliittinen valinta eikä poliittisesti päätettävissä, vaan ihmisten henkilökohtainen halu ja pakko. Se, mitä ihmiset elämässään haluavat, lähtien älypuhelimista, syntyy keskittyneessä teollisuudessa, ei kotiteollisuudessa eikä yhden hengen työpajoissa, jotka voivat sijaita suvun kotitilan pihapiirissä. Josta muuten ajan myötä kasvaisi ensin pieni kylä ja lopulta kaupunki. Koska joka sukupolven perillisistä vain yksi riittää jatkamaan maataloustuotannossa tilan pitäjänä. Kaikkien muiden on hankittava toimeentulonsa muilla konsteilla. Tästä on kaupungistumisessa kyse.

Maakuntien poliitikot usein toistavat vastustavansa kaupungistumista ja syyttää olosuhteita, tässä tapauksessa kaupunkeja siitä, että maakunnilla menee huonosti. On aivan turha syyttää olosuhteita. Aika kannattaa käyttää siihen, että luo itselle/omalle maakunnalle mieluisat olosuhteet. Niin esim. Isot kaupungit, kuten Helsinki on tehnyt ja on tekemässä. Maakuntien on tehtävä samoin. Niin kauan, kuin kaikki maakuntien ongelmat tai näivettyminen on esimerkiksi Helsingin vika tai ihmisten jotka Helsinkiin muuttavat, asenne on väärä. Maakuntien tulee luoda ympäristö, joka on houkutteleva. 

Maakuntia ei saada elinvoimaideksi sillä, että politiikalla luodaan muureja Uudenmaan ja muun Suomen välillä.

Keskustan tulee ottaa vahva ote kaupunkipolitiikassa. Keskustan visiona tulee olla sillanrakentaja maaseudun ja kaupunkien välillä.

Ville-Veikko Rantamaula

 

Ville-VeikkoRantamaula
Keskusta Helsinki

Olen 42-vuotias Akavan varapuheenjohtaja ja työskentelen edunvalvontajohtajana Tradenomiliitossa vastaten yksityisen sektorin ja julkisen sektorin edunvalvonnasta. Olen Kekustan Helsingin piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen varajäsen. Minulla on tytär. Vapaa-aikani vietän mökkeilemällä, tekemällä reippaita kävelylenkkejä ja soittamalla rumpuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu