Ville-Veikko Rantamaula

Keskusta kapellimestariksi perhevapaajärjestelmän uudistamisessa.

Valmistelu perhevapaajärjestelmän  kokonaisuudistuksesta on aloitettava viipymättä. Tavoitteena tulee olla hoivavastuun tasaisempi jakautuminen vanhempien kesken ja järjestelmän joustava käyttö. Malli voidaan uudistaa myös kustannusneutraalisti, mutta jos johonkin, niin tähän voidaan sijoittaa verorahoja. Järjestelmään laitetut eurot maksavat itsensä takaisin.

On luotava malli, jossa perheet voivat itse säädellä perhevapaan pituutta. Meillä on nyt Suomessa on/off malli, jonka aika on ajanut ohi jo 20 vuotta sitten. Mallin rapautuminen on johtanut siihen, että joko olet kotona tai töissä yhtäjaksoisesti, jonka seurauksena naiset ovat kotona ja miehet töissä. Uuden mallin tulee huomioida perheiden erilaiset elämäntilanteet ja muuttunut työelämä.

Kevään puoliväliriihessä perhevapaajärjestelmän uudistamisen sivuuttaminen oli valtava pettymys. Nyt tarvitaan rohkeutta uudistamiselle.

Helsingin Keskusta vaati Seinäjoen puoluekokouksessa perhevapaajärjestelmän kokonaisuudistusta. On erittäin tervetullutta, että keskustalaiset kansanedustajat ovat nostaneet perhevapaajärjestelmän kokonaisuudistuksen esille, viimeisimpänä kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Ville-Veikko Rantamaula

Helsingin Keskusta, puheenjohtaja

Puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Keskustan mallia tiskiin vaan, niin katsotaan mitä se on syönyt : )

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mahtaakohan lestadiolaisilla naisilla olla muita vaihtoehtoja kuin olla raskaana kotona tai kotona raskaana?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jännä tämä nykykeskusta. Gallupin mukaa suosio tippuu ja halutaan vieläkin enemmän kaivaa sitä pohjaa mistä oma suosio kumpuaa.

Keskusta, kuten kokoomus, sekä demaritkin ovat kovin jakautuneita. Noiden puolueiden "ihmisoikeussiipi" voisivat perustaa oman puoleen yhdessä vasureiden ja vihreiden kanssa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nykyinen perhevapaa/päivähoitojärjestelmä luotiin Kekustan ja SDP:n komprpomissina, jossa lähinnä maatalojen emännille säädettiin lasten kotihoidosta lisätuloja ja demarit saivat taajamiin päiväkokotipaikkoja, jotta teollisuudelle ja kauppaan saataisiin enemmän naisia töihin.

Tilanne on sen jälkeen muuttunut olennaisesti. Maatiloja on niin vähän, ettei emäntien lisätulolla ole merkitystä. Sitäpaitsi hyvin monet vähänkin koulutetut emännät eivät enää emäntiä ole, vaan käyvät töissä maatilan ulkopuolella.

Perhepäivähoito on tavallaan luxusta niille, joilla siihen on varaa, eikä se ole ammattiin sidottu. Rajaa käydään siitä, miten työttömille perheen äideille korvataan kotihoito, vain pitäisikö korvata laikaan, koska he muutoinkin ovat kotona. Työnhaku ei ole työtä.

Paljon keskustellaan siitä, mikä hoitomuoto olisi lapselle paras. Hyvin järjestetyssä päivähoidossa lapsi oppii sosiaalisia taitoja paremmin kuin kotona, jossa lapsella on hyvin vähän kavereita. Usein ei perheen ulkopuolisia kavereita tai ystäviä ole lainkaan.

Nyt ollaan kansalaiskasvatuksen alkulähteillä. Sitä puolta ei alkutilanteessa otettu juurikaan huomioon. Kysymys oli naistyövoiman lisäämisestä ja toisaalta lisätulojen saannista niille, joilla ei ole edellytyksiä käydä töissä kodin ulkopuolella.

Toimituksen poiminnat