Ville-Veikko Rantamaula

Helsinki kaipaa sisäistä aluepolitiikkaa!

On vaikea kuvitella, että vahva aluepolitiikka muualla Suomessa olisi nimenomaan vastaus Keskustan pärjäämiseen Helsingissä. Tällä teemalla tuskin kunnallisvaaleissa isoa valtuustoryhmää tulisi. 

Terve Helsinki- ryhmää vetävä Paavo Väyrynen kirjoittaa US blogissaan "voittoja ja tappioita" Keskustan politiikan olevan väärä. "Tällaisella politiikalla Keskusta ei voi Helsingissä menestyä. Tällaisella politiikalla menetetään luottamus myös maakunnissa".

Helsingin keskustan ydinongelma on se, että me vastaamme täällä valtakunnallisen politiikan kysymyksiin, toisin kuin kanssapuolueet. Meiltä odotetaan ja oletetaan kuntavaaleissakin kansallisten asioiden linjaamista. Kaupunkipoliittinen linjamme jää kansallisen varjoon.

Keskustan olennainen onnistuminen Helsingissä voisi jatkossa pohjautua kaupunginosia koskevaan politiikkaan ja kaupunginosien päätösvallan lisäämiseen, eräänlaiseen Helsingin sisäiseen aluepolitiikkaan. Kansallinen aluepolitiikka ei Helsingissä toimi, eikä tule toimimaan. Keskusta on maakuntien vanki. Jos me tuomme aluepoliittisen mallin pienoiskoossa Helsinkiin, sen kautta meidän politiikka voitaisiin sisäistää Helsingissä paremmin. Ikään kuin "kepu kepun sisällä".

Tämä voisi olla ratkaisu myös siihen, että Helsingin päätöksenteon pohja perustuisi samanarvoisesti kaikkiin kaupunginosiin. Toki myös kaupunginosien eri sosioekonomisiin ryhmiin. Nyt kaupunginvaltuustossa on ns. varakkaista kaupunginosista edustajat ja alempaan keskiluokkaan kuuluvista kaupunginosista ei edustajia välttämättä ollenkaan. Tässä on tapahtunut hyväosaisten ja heikommassa asemassa olevien eriytyminen päättäjätasolla. Lisäksi useat kaupunginosat, jotka ovat asukasmäärältään isohkojen maakuntakaupunkien kokoisia, tarvitsevat enemmän valtaa omiin asioihin.

Paavo Väyrynen toteaa, että "Ei vika ole voimavaroissa ja niiden jakamisessa. Poliittinen linja on ollut väärä". On totta, että rahalla vaaleja ei ratkaista, ei todellakaan. On kuitenkin todettava, että jos toisella puolueella on moninkertainen rahallinen panostus näkymiseen ja imagon sekä mielikuvan luomiseen Helsingissä, niin kyllä se vaan vaikuttaa. Tästä sain vastata kymmenille keskustan jäsenille vaalien aikana, kun kyselivät, että miksi te ette näy missään, spårassa, bussissa tai metrossa. Tällä on vaikutus siihen, miten näymme katukuvassa. Toki ehdokkaiden kautta sitä teemme, mutta se ei pelkästään riitä. Jokaisen vaalin alla nostetaan myös vanhat mielikuvat Keskustasta Helsingissä esille. Itse olen vaalien aikana ollut muun muassa jyväjemmari, juntti, maajussi, tukipelle - näin pari mainitakseni. Sanoma pitää saada läpi, oma sanomamme. Siihen ei riitä, että 2,8 % (Keskustan kannatus Hki) helsinkiläisistä saa poliittisen viestimme.

Keskustan on otettava kaupunkipolitiikka tosissaan ja saatava nostettua poliittista uskottavuutta. Teemme esimerkiksi Helsingissä erittäin arvokasta ja pitkäjänteistä kaupunkipolitiikkaa, mutta se ei ole valtaosan tiedossa. Puolueen tulee päättää, haluammeko oikeasti menestyä Helsingissä. Vastauksen ollessa rehellinen kyllä, runko jonka päälle toiminta voidaan rakentaa, on olemassa ja keinoja löytyy.

Onnea sinulle Paavo (sallinet sinuttelun) kaupunginvaltuustopaikasta. Se on merkittävä paikka. Minulla paikka jäi vielä tällä kertaa haaveeksi. Terve Helsinki - ryhmän tavoitteet ovat lähinnä näyttäytyneet asioiden vastustamisena. Toivottavasti ette tule vastustamaan esim. Raide-Jokerin syntymistä, johon me Helsingin Keskustana vaikutimme olennaisesti, vaan kehitätte sekä täällä jo asuvien, että tänne tulevien oloja.

Ville-Veikko Rantamaula
Helsingin Keskusta, puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat