Ville-Veikko Rantamaula

Malmin kentän rakentamiselle on vaihtoehtoja!

Malmin lentoaseman osalta on tehtävä ratkaisuja. Helsingin kaupungin on otettava asia pöydälle ja katsottava yhdessä valtion kanssa, mikä on sopivin ratkaisu sille, että Malmin lentoasema säilytetään lentokäytössä. Suurin osa helsinkiläisistä vastustaa Malmin lentoaseman lopettamista. Erityisesti kentän ympäristön asukkaat. Tämä ei jäänyt epäselväksi, kun vierailin eilen Malmin torilla.


Lentotoiminnan säilyttäminen ei ole este asuinrakentamiselle kentän ympäristössä. Päinvastoin, kulttuurihistoriallisesti maailmassa ainutlaatuisen lentokentän säilyttäminen toiminnassa tuo mahdollisuuden tarjota ympäristön asukkaille monipuolista virkistysaluetta. Sekä kaupunkioloissa harvinaista luontoa. Eräänä merkittävänä erikoisuutena hiljaisuus, jota ei ole Helsingissä muualla tarjolla. Kun kenttä iltaisin hiljenee, ei edes Lahdentien liikenteen jatkuva melu kiusaa kentän ympäristössä.

Malmin lentoaseman lopettamisesta on tullut pakkomielle Vihreiden, Kokoomuksen ja SDP:n edustajille Helsingissä. Suurin osa näiden puolueiden edustajista ei ole vaivautunut edes käymään Malmin lentoasemalla. Olin puhumassa Helsinki Malmi fly in –tapahtumassa, jossa juhlistettiin kentän 80-vuotista taivalta. Kutsuista huolimatta tilaisuuteen ei vaivautunut paikalle Kokoomuksen, SDP:n eikä Vihreiden edustajaa. Heille riittää yksipuolinen näkemys.

Nyt tarvitaan rohkeutta ja vastuullisuutta myöntää, että Malmin kentän lopettaminen on virheellinen päätös. Päätös tehtiin viime hallituskaudella hätäisesti, sivuuttamalla avoin vaikutusarviointi ja aiemmat valtion päätökset, kuten korvaavan kentän selvittäminen.

Sipilän hallitus on jo osoittanut haluaan tukea Helsingin asuntorakentamista antamalla mittavan rahallisen tuen Raide-Jokerin rakentamiseen. Vanhasen hallitus päätti Östersundomin liittämisestä Helsinkiin kaupungin toiveen mukaisesti. On toki kohtuullista, että hallitus nytkin tulee osaltaan vastaan, esimerkiksi maanvaihdolla. Helsingin kannalta Malmia paljon parempia mahdollisuuksia ovat Ilmalan ratapiha lähellä keskustaa ja merellinen Santahamina.

Uusi yleiskaava on uudenlainen kestävän kehityksen mukainen pohja Helsingin kehittämiselle. Malmin kenttä ei ole kantakaupungin laajentamista, vaan menneiden vuosikymmenten hajanaisen lähiörakentamisen jatkoa. Kentän lopettaminen myös heikentäisi Helsingin monimuotoisuutta ja vähentäisi arvokkaita viheralueita, jotka kuuluvat kaikille kaupunkilaisille.

Näissä kuntavaaleissa ratkaistaan, jatketaanko menneisyyden betonipuoluepolitiikalla vai käännetäänkö Helsingin suunta nykyaikaisten kestävien vihreiden arvojen suuntaan.

 

Ville-Veikko Rantamaula

Helsingin Keskusta, puheenjohtaja

Puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat