Ville-Veikko Rantamaula

Puistot takaisin ihmisille!

Sieltä ne taas tulevat. Suojelupäätöksen saaneet kesävieraat. Valkoposkihanhet, jotka miinoittavat ulosteillaan kaupunkiamme koko kesäkauden ajan.

Helsingin alueella arvioidaan olevan kesäisin ‪6000-10000‬ valkoposkihanhea. Hanhet valtaavat merenrannoilla olevat nurmikkoalueet jättäen jälkeensä syödyt nurmikot ja ulostekasat, jotka todennäköisesti vielä kaiken muun haitan lisäksi sisältävät kampylobakteeria.

On rakennettu aitoja, levitetty makuaineita nurmikoille ja käytetty häirintää. Lopputulos: kanta on jatkanut kasvuaan ja nauttii elostaan.

Tukhomassa tai vaikkapa Kööpenhaminassa puistoon mennessä tekee mieli levittää piknik-viltti, istahtaa, ottaa kahvi ja syödä vaikkapa leivos, ehkä lukea kirjaa. Helsingissä vastaavaa mielitekoa ei varsinaisesti synny, sillä ulostekasojen seassa ei viitsi juoda edes pulloa keskiolutta. Kauniit puistomme ovat toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella valkoposkihanhien käytössä.

Ruotsissa on käytetty munien rei’ittämistä hanhikannan säätelyyn. Suomessa tämä ei onnistu. Ruotsissa on myönnetty lupia valkoposkihanhien metsästykseen hygieniasyistä. Suomessa tämäkään ei onnistu. 

Miksi asiaa ei ratkaista keinolla jonka kaikki tietävät? Metsästetään kannasta 10 % ja valkoposkihanhi ei enää ruokaile rannoilla. Näin saisimme Helsingin viheralueet ja uimarannat ihmistenkin käyttöön. 

Minä en ainakaan halua lillua kesästä toiseen hanhenpaskassa. Voisin kuvitella, ettei halua moni muukaan helsinkiläinen!

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Yllättäen kepu taas tappamassa elukoita. Kärnä ja maijala on olleet yleensä kukkoina tunkiolla, kun elukoita pitää tappaa ihmisten takia.

No, ei se hanhen paska mukavaa ole, mutta kyllä sen kanssa normaali ihminen pärjää.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Guggenheim museo episodin yhteydessä oli puhetta porojen hankkimisesta Helsinkiin turistien houkuttimiksi. Ette te tarvitse poroja kun teillä on valkoposkihanhia. Lappilaisella asenteella ja osaamiselle valkoposkihanhet voitaisiin hyödyntää turismissa. Tai sitten kopioidaan konsepti maailmalta; Venetsiassa myydään turisteille jyviä jotta he pääsevät syöttämään torilla puluja.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei kovin hyvin mene kun pääkaupunki häviää hanhille. Ja tuon väen pitäisi päättää isommistakin asioista.

Tekniikkakin tosiaan on jo olemassa ja toimivaksi testattu.

Eero Mattila

Pääkaupungissa on kyllä pölhöä porukkaa. Verovaroin ylläpidetään puistoja hanhille ja rautatieasemaa laittomasti maassaoleville...

- Onko tää sitä kaupunkilaisviisautta? Onkohan yhtään ongelmaa jonka helsikiläiset pystyisi ratkaisemaan, ongelmien synnyttäminen kyllä onnistuu;-)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Itseäni häiritsee joka keväinen koirankakan tuoksu, kun ne jäätyneet pökkäleet alkavat tuottaa aromia. Mokomat koirat kakkivat kaikki nurmet ja tienvarret, miksi koiran pitoa ei kielletä? Ja aina on ihan pakko istua siihen pökäleen päälle...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Enpä ole juurikaan tiedostanut valkoposkihanhiongelmaa. Kyllä ainakin Espalla löytyy filtin päälle retkeileviä ihmisiä enemmän kuin mitään hanhia.

Tuntuu siltä, että koko ajan pitää jostain elukasta marmattaa. Viitisen vuotta sitten ne olivat citykaneja. Sitä ennen kauppatorin lokkeja ja Kallion puluja.

Käyttäjän AnuHanhirova kuva
Anu Hanhirova

Olen aivan samaa mieltä Ville-Veikon kanssa valkoposkihanhista: ainakin Arabianrannassa ne ovat iso riesa.

Toimituksen poiminnat