Ville-Veikko Rantamaula

Kokoomuksen ja Pelkosen eläinten ”SOTE-ratkaisu”, inhimillisempi kuin ihmisten.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kirjoittaa Uuden Suomen blogissa, kuinka viimevuosina eläinlääkärimaksut ovat kasvaneet.  ”Hinnat ovat nousseet niin korkeiksi, että tilanne on kestämätön”. Pelkosen kommentista tekee erikoisen se, että nimenomaan Kokoomus on saanut läpi markkinaehtoisen mallin eläinlääkäripalveluihin. Miksi siis samaa mallia Pelkonen yhdessä puolueensa kanssa on ajamassa myös meitä ihmisiä koskeviin terveyspalveluihin?

Vaihdetaanpa siis leikkisästi sanan lemmikki tilalle sana ihminen. Ja mietitään samalla Pelkosen oman puolueen arvoja ja ideologiaa SOTE-kysymyksissä ja etenkin valinnanvapauteen, julkisen ja yksityisen sektorin tuottamien palveluiden rooliin liittyen.

Pelkonen toteaa, että ”Yksityiset pieneläinklinikat ovat usein kunnallisia kalliimpia ja Helsingissä kaupungineläinlääkäri ei tarjoa lainkaan eläinlääkäripalveluja”. Niin, esimerkiksi Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Mehiläisessä on huomattavasti arvokkaampaa asioida, kuin Kallion terveysasemalla. Ennakoiko Pelkonen tulevaisuutta meille ihmisille tehtävässä SOTE:ssa, maalailemalla seuraavaa:  ”vaarana on lemmikin laiminlyönti ja hinnan korkeista eläinlääkärikuluista maksavat lopulta eläimet”.  Vaarana voi tosiaan olla, että kokoomuksen ajamassa markkinaehtoisessa terveydenhuoltojärjestelmässä esim. vanhusten ja työterveyshuollon ulkopuolella olevien laiminlyönti on arkipäivää terveyspalveluissa ja lopulta kalliimmat hinnat maksaa ihminen.

Pelkonen toteaa kauniisti, että ”oman lemmikin hyvinvointi on useimmilla lemmikinomistajilla prioriteettilistalla korkealla”. Hän kysyy myös kirjoituksen lopussa, että ”voi pian kysyä, onko vain hyvin toimeentulevilla oikeus lemmikkiin?” Meille kaikille joko oma, läheisen tai lemmikin terveys on prioriteettilistalla korkealla, etenkin se oma terveys.

Minä voin ”kärjistettynä” kysyä Helsingin kaupunginvaltuutettu Pelkoselta, että onko vain hyvin toimeentulevilla ihmisillä oikeus terveyspalveluihin tulevaisuudessa?

SOTE-uudistus on tärkeää nyt tärkeää viedä maaliin, jotta lääkäriin pääsee lompakon paksuudesta riippumatta myös täällä Helsingissä. Helsingin valtapuolueena Kokoomuksella on isoin vastuu paikallisesti siitä, että palvelujen saatavuudessa on ongelmia ja että eriarvoistuminen on Helsingissä totta.

Toivottavasti Kokoomus on tulevaisuudessa huomattavasti enemmän huolissaan lemmikkien terveyden lisäksi myös terveydenhuoltoa käyttävistä ihmisistä.

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kärnä (kesk) US
–Eläinlääkärit ovat kiinteä osa terveydenhuoltoa, eivätkä siitä irrallinen elementti.

Siksikö terveyspalveluihin ei riittänyt rahaa ja syntyi jonot?
Siksikö asiakasmaksuja nostettiin jopa 33% ,jotta "Mirrit" pääsee hoitoon ?
Entä se pientä eläkettä saava mummo? Entä hänen lääkkeensä jossa omavastuut nousi ja osa korvauksista lopetettiin ?

"Mirrit" vai Kelan jonossa Toimeentulotukiaan yhä odottavat, äänestää kuntavaaleissa ja-19 eduskuntavaaleissa?

Toimituksen poiminnat