Ville-Veikko Rantamaula

Helsinki leikkii lasten terveydellä.

Lastemme yhdeksänvuotinen koulutie sisältää ala- ja yläkoulun. Ehkä samassa koulurakennuksessa, ehkä useammassa. Tämän päälle useimmiten noin kolme vuotta lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. 

Ensimmäisen ja toisen asteen opiskelu saattaa tapahtua homeen keskellä perheen siitä tietämättä. Huonolla tuurilla lapsesta kasvaa homeelle ylialtistunut työkyvytön aikuinen. Pahimmassa tapauksessa Helsingin kaupunki pilaa elämän ja työuran. 

Helsinki jättää vastuuttomasti ja lyhytnäköisesti hoitamatta koulujen ja päiväkotien home- ja sisäilmaongelmat. Ainoastaan eurot merkitsevät, ei se miten tai keitä varten rakennetaan.

Julkiset rakennukset kilpailutetaan ja halvin voittaa. Seuraukset on nähty, nyt on aika kehittää uusia malleja. Helsingin tilakeskuksen toiminta on täysin riittämätöntä. 

Vuonna 2016 Helsingissä havaittiin n. 60 sisäilmaongelmista kärsivää koulua mm. Töölössä, Vallilassa ja Kulosaaressa.  Näistä vain vajaa 10% kunnostetaan vuositasolla ja samanaikaisesti raportoidaan jatkuvasti uusista sisäilmaongelmista. 

Olen saanut useita yhteydenottoja edellisen blogini jälkeen, mm. Vartiokylästä. Tilakeskus tarjoaa epäselvää tiedottamista sekä laastariratkaisuja, joiden näennäinen halpuus kostautuu pitkällä aikavälillä niin terveydellisesti kuin taloudellisestikin. 

Konkreettiset ehdotukset:

1.Johdonmukainen koulujen ja päiväkotien sisäilman tutkiminen ja seuraaminen. Tieteelliset mallit käytäntöön, unohdetaan pelkkä aistinvarainen tutkiminen.

2. Jos korjaustarve ilmenee, läpinäkyvä tiedottaminen ja selkeät toimintamallit, jossa mietitään kokonaisuus. Unohdetaan jo laastarikorjaus!

3. Tilakeskuksen uudelleen järjestely

Emme voi olettaa, että vanhemmat huolehtivat lastensa päiväkotien ja koulujen turvallisuudesta. Se on meidän politiikkojen tehtävä.

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SannaHovi kuva
Sanna Hovi

Rakennusten lisäksi tulee huolehtia myös sairastuneista lapsista. Kun lapsi sairastuu niin vakavasti, ettei enää kykene huonokuntoisiin koulurakennuksiin sisään menemään ilman välittömiä terveysongelmia, vanhemmille ei jää muuta mahdollisuutta kuin ottaa lapsi kotiopetukseen. Tämä on vastoin perusopetuslakia, jonka mukaan opetuksen järjestämisvastuu on kunnalla. Kunta on myös tilanteeseen syyllinen, koska ei ole turvannut lapselle turvallista oppimisympäristöä. Ongelma kuitenkin kaadetaan perheen niskaan.

Tämä epäkohta tulee korjata välittömästi, sillä lapsi ei voi odottaa vuosia, kunnes hänelle suostutaan kenties järjestämään etäopetusta tms. Allekirjoittamalla asiaa koskevan kuntalaisaloitteen, voit kertoa oman mielipiteesi asiasta. https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3590

Toimituksen poiminnat