Ville-Veikko Rantamaula

Valtapuolueiden pormestariehdokkaat keskittyvät väärään asiaan

Valtapuolueiden pormestariehdokkaat (sdp, vihr. ja kok) haukkuivat Keskustan lyttyyn 7.3.2017 pidetyssä HS-TV:n haastattelussa. Yhteinen vihollinen on valittu, nimeltä Keskusta.
 
Voiko todellakin olla näin, että pormestariehdokkailla ei ole Keskustan haukkumisen sijaan keskusteltavaa esimerkiksi Helsingissä riehuvasta päiväkotien ja koulujen homeongelmasta, Keskuspuiston nakertamisesta, Länsi-metro fiaskosta tai muista helsinkiläisten arkeen liittyvistä tekijöistä? Vaikkapa siitä, että työttömiä on Uudellamaalla 7,4 % ja alle 25 vuotiaita 14,7 %. Lukemat ovat hälyttäviä ja keinot puuttuvat.
 
Haukkumisen sijaan kannattaa katsoa peiliin ja keskittyä omaan tekemiseen. Ehdokkaat kertovat muun muassa, että ”keskustan johtama hallitus on määrätietoisesti halunnut jättää Helsingin seudun kehittämisen sikseen”. 
 
Tämä ei pidä paikkansa. Saimme ajettua Helsinkiin ennätysvauhdilla muun muassa Raide-Jokerin, jossa toteutui Helsingin Keskustan pitkäaikainen tavoite. Pisara-rata olisi ollut järkyttävän kallis veronmaksajille siitä saatavaan hyötyyn nähden. Pisara-rataa ei kannata rakentaa ennen Tallinnan tunnelin myötä tulevia ihmisvirtoja. Näyttää siltä, että valtapuolueiden ympäristökupla on puhkeamassa ja todelliset betonipuolueiden arvot tulevat esille. Toivottavasti seuraavassa keskustelussa saadaan esimerkiksi yhteinen näkemys kivihiilen käytön lopettamisesta Helsingissä.
 
Ville-Veikko Rantamaula
 
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Keskustapuolueen Helsingin osaston kannattaisi katsoa enemmän kokonaisuutta. Eli Helsingin ja pääkaupunkiseudun osuutta kaikista julkisista investoinneista suhteessa pääkaupunkiseudun osuuteen valtion verotuloista. Tässä kuviossa yksi raide-jokeri on lähinnä pieni hyvittely sille suurelle tulonsiirrolle muun maan hyväksi. Ymmärrän hyvin, että Helsingin johtavat pormestariehdokkaat moittivat hallitusta ja keskustaa, sillä näiden toiminta ei ole erityisen tasapuolista. Eikä nämä julkiset investoinnit ole lainkaan ainoa hiertävä asia, sillä mm sote-kuvioissa on paljon pääkaupunkiseudun päättäjiä huolestuttavaa.

Keskustan suhteessa pääkaupunkiseutuun tuntuu olevan niin paljon epäluuloa ja vihaa, etten itse ymmärrä lainkaan niitä ihmisiä jotka äänestävät pääkaupunkiseudun alueella keskustaa.

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

Marko Kivelä ei selkeästi ymmärrä, ei Suomen Keskustaa eikä varsinkaan Helsingin Keskustaa. Se on aika yleistä. Mutta se, että ei haluakaan ymmärtää, saatika että lähtisi itse vaikuttamaan, se ei ole voittajan valinta.

Keskusta on valtakunnallisesti niin suuri puolue, että äänestämättä jättäminen on väärä valinta. Mitä vähemmän Keskustassa on Helsinkiläisiä mukana, sitä suurempi vaara on, että stadin asioihin ei ole kosketusta.

Parempi vaihtoehto olisi tämä: "If you can't beat 'em, join 'em". Jos vaikka 5 % Helsinkiläisistä päättäisi liittyä Keskustaan, niin seuraava pääministeri olisi varmasti stadilainen. Ei kysymystäkään - tule siis mukaan!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaikutustieni on toinen. Olen vihreiden ehdokkaana Espoossa. Keskustan arvot ja ennen kaikkea toimintatavat niiden edistämiseen ovat sen verran kaukana omistani, ettei se ole näyttänyt missään vaiheessa houkuttelevana vaihtoehtona.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Keskustan suhteessa pääkaupunkiseutuun tuntuu olevan niin paljon epäluuloa ja vihaa, etten itse ymmärrä lainkaan niitä ihmisiä jotka äänestävät pääkaupunkiseudun alueella keskustaa."

Hämmästyttävää yksisilmäisyyttä. Tosiasiassahan tilanne on, että "Pääkaupunkiseudulla tunnetaan Keskustaa kohtaan niin paljon epäluuloa ja vihaa, että ihmiset eivät edes yritä ymmärtää Keskustan tavoitteita eikä Keskusta edes kuulu mahdollisten äänestettävien joukkoon."

Minä voisin todeta samaan tapaan "Vihreiden suhteessa maaseutuun tuntuu olevan niin paljon epäluuloa ja vihaa, etten itse ymmärrä lainkaan niitä ihmisiä jotka äänestävät maaseudulla Vihreitä." Vihreät voisi myös korvata tuossa virkkeessä sanalla SDP.

Siitä huolimatta itse kunnioitan niitä ihmisiä, jotka äänestävät maaseudulla vihreitä. Esimerkiksi Hanna Halmeenpää on ansainnut kannatuksensa, vaikka onkin asioita, joista olen hänen kanssaan eri mieltä. Tiedän jopa, että häntä arvostetaan kotiseudullaan myös keskustalaisten joukossa ja hän on tehnyt hyvää työtä myös vihreiden yleisen arvostuksen hyväksi.

Demareita kohtaan kunnioitukseni onkin sitten jo vähän enemmän kortilla...

Kokoomuksestakin löytyy samaa keskustavihamielisyyttä varsinkin pääkaupunkiseudulla mutta onneksi ei ihan samassa määrin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Haluatko siis sanoa, että keskusta kunnioittaa pääkaupunkiseutua, kuuntelee siellä asuvia ihmisiä tarkkaan ja ottaa tasapuolisesti huomioon pääkaupungin ja sen lähiseutujen edut verrattuna keskustavoittoisiin alueisiin?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Haluan sanoa ja väitän jopa, että se pitää paikkansa vähintään samalla kattavuudella kuin vihreiden tasapuolinen suhtautuminen maaseudun kehittämiseen. Ei se, että kyseenalaistaa jatkuvan kasvun ja keskittymisen, tarkoita, että kyseenalaistaisi alueen tarpeet.

Esimerkiksi nyt kokeilussa oleva perustulo on askel siihen suuntaan, jota tarvitaan yhtä lailla maaseudulla kuin taajamissakin. Se ei ole suinkaan Keskustan tai nykyisen hallituksen aikaansaannos vaan jatkumo kehityksestä, joka on ollut jo pitkään vireillä. Siitä huolimatta nykyinen hallitus on se voima, joka lopulta sai asian liikkeelle.

Minä olen oikeastaan vuosikymmenet ollut sitä mieltä, että Vihreät on ajatukseltaan puolueista lähimpänä Keskustaa. Siitä huolimatta Vihreät aina onnistuvat toimimaan niin, että alan epäilemään itseäni. Ja kerta toisensa jälkeen voin todeta myös, että Vihreät on todella ambivalentti puolue sekä suhteessa maaseutuun että Keskustaan.

Todennäköisesti keskustavoittoisten alueiden keskustalaisilla on paljon enemmän yhteyksiä pääkaupunkiin ja sen lähiseuduille kuin pääkaupunkiseudun vihreillä maaseudulle. Se selittäisi suhtautumiseron.

Toimituksen poiminnat