Ville-Veikko Rantamaula

Elääkö lapsesi päivät homeen keskellä?

 

 

Kun raitiovaunu menee rikki, se korjataan. Kun kaukolämpöputki menee poikki, se vaihdetaan. Kun koulu tai päiväkoti on homeessa, neuvotaan avaamaan ikkunat. Lapsesi voi viettää viisi päivää viikossa ja 8 tuntia päivässä homekoulussa tai -päiväkodissa.

Kokoomus on ottanut kuntavaaliteemakseen koulutuksen. Vihreät ovat omien sanojensa mukaan aina pienen puolella. Kuinka on mahdollista, että Helsingin valtapuolueet ummistavat silmänsä toimilta, joissa otetaan tietoisia riskejä lasten terveyden kustannuksella?

Helsingin alueella on tuhansia lapsia ja nuoria, jotka viettävät päivänsä rakennuksissa, joiden sisäilma ei ole kunnossa. 

Valitettavan usein ongelmia ilmenee julkisen puolen tilaamissa rakennuksissa. 8 vuotta vanhan rakennuksen korjaaminen homeen vuoksi kuulostaa hölmöläisten hommalta. Syy koulujen ja päiväkotien kuntoon on raha. Taas toisaalta vanha sanontakin toteaa, että köyhän ei ole vara ostaa halpaa.

Poliitikkojen vastuu näissä asioissa on suuri. Vaikka et ymmärtäisi betonin kuivumisajasta tai kosteussulkujen merkityksestä mitään, ymmärrystä pitäisi olla edes sen verran, että lopputulos olisi päivänvalon ja vedenkestävä. 

Tulee olla rohkeutta vetää homeiset koulut puskutraktorilla nurin ja myöntää, että asia ei muutu silittelemällä eikä ikkunoita aukomalla! Rakennetaan lapsille puhtaat ja turvalliset päiväkodit ja koulut. Se on aitoa välittämistä ja huolenpitoa.

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Näyttää olevan Stadin kepulaisilla sama ratkaisu koulujen sisäilmaongelmiin kuin täällä maaseudulla!
Puskutraktorilla nurin ja uutta tilalle. Ajatellaan, että purkamalla päästään eroon rakennusvirheistä. Kuka nyt haluaisi virheitään muistella. Tosin uusiinkin rakennuksiin saattaa hyvin putkahtaa samoja virheitä, jos vanhoja virheitä ei haluta tunnustaa.

Todennäköisesti suurin osa ongelmallista kouluista on "energiakorjattu" viimeisen parin kolmen vuosikymmenen aikana. Tiedossa on monia ensin sata vuotta hienosti sen aikaisista lähtökohdista toimineita hirsirakenteisia kouluja, jotka sitten tiivistettiin sisältä ja päältä. Energian säästön nimissä pantiin pahimmillaan jopa kissanluukut umpeen. Tilat ovat nyttemmin käyttökiellossa. Kunnallinen rakentaminen on vauhkoontuneessa tilassa.

Kotikaupugissakin pantiin yksi koulu tasaiseksi ja tehtiin uusi. Sinne väistötilan kautta kulkeneet "vanhat" kalusteet ym. desinfioitiin tms.
Sen sijaan kouluun aivan ymmärrettävästi saa tulla oppilas kuin oppilas ja opettaja kuin opettaja, vaikka tulisi sinne minkälaisesta homeasumuksesta tahansa.

Ei ole helppoa edes Stadissa!

Toimituksen poiminnat