Ville-Veikko Rantamaula

Öljylle palautuspantti!

Maunulanpuron 8.11. havaittu öljyonnettomuus osoittaa huolestuttavan heikkouden Helsingin poliittisen johdon ja pelastustoimen suhtautumisessa virtavesien suojeluun ja öljyntorjuntaan.

Miksi Helsingin poliittista johtoa asia ei kiinnosta? Siksi, koska öljyn kaataminen sadevesiviemäriin on kannattavaa! Jäteöljyn toimittaminen asialliseen jätehuoltoon on vaivalloista ja maksaa. Seuraamukset/sanktiot ja kiinnijäämisen riski ovat liian vähäiset suhteessa hyötyyn. Asian nopeaksi korjaamiseksi voitaisiin ottaa käyttöön ympäristöpantti. Tällöin öljy kannattaa palauttaa käytettynä jätehuoltoon ja kierrätykseen.

Virtavesien suojelu on viime vuosina ollut paljon julkisuudessa ja yhä useampi suomalainen tekee vapaaehtoistyötä purojen kunnostamiseksi ja vaelluskalojen palauttamiseksi vesistöihimme. Siitä huolimatta ison paikallisen onnettomuuden sattuessa Helsingin poliittinen johto ei näytä puuttuvan onnettomuuden hoidossa ilmeneviin puutteisiin. Juuri taimenen kutuajan päättymiseen ajoittunut öljyonnettomuus uhkaa nyt tuhota koko kudun vapaaehtoisten kunnostamasta taimenpurosta.

Öljyvuodon alkupään puomittaminen alkoi Virtavesien hoitoyhdistyksen mukaan vasta päivän sen jälkeen, kun viranomaiset saivat tiedon onnettomuudesta. Onnettomuuden aluksi kaupunki kieltäytyi Suomen WWF:n öljyntorjuntajoukkojen ja muiden vapaaehtoisten tarjoamasta avusta. Vapaaehtoisten toimia haukuttiin jopa idioottimaisiksi ja kaupunkilaisten kunnostamasta purosta puhuttiin "hulevesiviemärin jatkeena" ja ojana.

Vaikka pelastuslaitos on sittemmin pahoitellut asiaa, osoittaa episodi, että kaupunki ei ole riittävällä tavalla varautunut öljyvuotojen torjuntaan.

Onnettomuuden hoito on otettava kaupungin johdon osalta hallintaan niin, että pelastuslaitoksen resurssit varmistetaan ja vapaaehtoisten tarjoama apu saadaan täysimittaisesti käyttöön. Kaupungille on laadittava laajaa öljyntorjuntasuunnitelma, jossa otetaan huomioon myös kaupungin virtavedet. Onnettomuuden aiheuttajat on saatava edesvastuuseen teostaan.

Helsingin poliittinen johto ei ole reagoinut asiaan millään lailla. Helsingin suurilta on edellytettävä toimia vahingon torjumiseksi ja uusien onnettomuuksien välttämiseksi. Välinpitämättömyys heijastuu koko kaupunkiorganisaation toimintaan ja on uhka hyvinvoivalle luonnollemme ja kaupunkilaisille.

Ville-Veikko Rantamaula

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat