Ville-Veikko Rantamaula

Kokoomus haluaa palan asunnostasi verottajalle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän esittämä varainsiirtoveron poistaminen asuntokaupasta (osakehuoneistoissa 2 % ja omakotitaloissa 4%) ja sen kompensoiminen oman asunnon myyntivoiton verovapauden rajaamisella, olisi Helsingissä asuville asunnonomistajille kallis paukku.

Toteutuessaan tämä tarkoittaisi suoraa tulonsiirtoa pääkaupunkiseudun asunnonomistajilta muualla Suomessa oleville asunnonostajille. Helsingissä asuvalle asunnonomistajalle tämä olisi kylmä suihku.

Otetaan esimerkki. Olet ostanut Kalliosta kaksion vuonna 2006 hintaan 200.000 euroa. Myyntihinta on nyt noin 270.000 euroa. Vaihdat asuntoa tilatarpeen vuoksi isompaan, vaikkapa 400.000 euroa kolmioon. Nyt kotisi myynnistä saadustavoitosta, 70.000 euroa, ei mene veroa. Maksat uudesta asunnosta varainsiirtoveroa 8.000 euroa. Jos kokoomuksen esitys toteutuisi, et maksaisi uuden asunnon hankinnasta ollenkaan varainsiirtoveroa, mutta myyntivoitosta maksaisit pääomatuloveroa 34 % eli 70.000 eurosta se tekee 23.800 euroa. Uudistus rokottaisi tässä esimerkkitapauksessa 15.800 euroa. Vastaavasti taas esimerkiksi pohjoisessa, asunnonomistaja hyötyisi myyntivoiton verottamisesta ja varainsiirtoverosta luopumisesta, koska asuntojen hinnat pysyvät vakioina.

Suomalaisten suosituin säästämiskohde on asunto, oma koti. Tuskin kukaan tekee omalla kodilla myyntivoittoa, vaan uuden asunnon ostopäätös ja vanhan myyminen syntyy tilantarpeen tai esimerkiksi työelämässä tapahtuvan liikkuvuuden kautta. Tällä hetkellä asunnon saa myydä verottomana kahden vuoden asumisen jälkeen.

Ne, joille todennäköisesti halutaan myyntivoittojen verotusta, eivät joutuisi tässä kohteeksi. Esimerkiksi isot asuntosijoittajat ovat institutionaalisia (eläkevakuutusyhtiö järjestöt jne), jotka eivät tällä hetkellä eikä tällaisen uudistuksen jälkeenkään maksaisi voitoistaan veroja. Normaali kodin omistaja joutuisi siis maksajaksi.

Yksi mahdollinen muutos olisi se, että asuntojen myyntivoiton verotusta porrasteittaisiin asumisvuosiin riippuvaiseksi, esim. täysi verottomuus tulisi 3-4 vuoden jälkeen. 

Tämän asian osalta ei pidä kirmata syksyn budjettiriihessä, vaan pohtia tarkoin, mikä on järkevää ja kuka joutuu todelliseksi ”maksumieheksi”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisko ihan rauhassa syytä odottaa ensi viikkoon, kun valtiovarainmisteri Orpon johtama ministeriö julkistaa 10.08.2016 alustavan vuoden 2017 valtion budjetin hallituksen budjettiriiheen ja katsoa, mitä hallitus
y h d e s s ä päättää veropolitiikasta.

Keskustan kansanedustaja ehdottaa kaupunkeihin kolmipäiväistä postinjakelua, maalle viisipäiväistä

Myös postilain valmistelussa pitäisi panna jäitä hattuun, eikä  hosua tuollaisia päättömiä ehdotuksia
http://www.hs.fi/politiikka/a1470195897333

------
P.s. Toivon, että jokainen osaltaan etukäteen varmistaa jääviystilanteet puoleista riippumata
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016080321991301_u...

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Asuntojen keskimääräinen neliöhinta Helsingissä on tiettävästi 4100 euroa. Laajalla alueella Helsingin ydinkeskustassa Jätkäsaarta ja Kalasatamaa myöten neliöhinta on noin 10 000 euroa, Alvar Aallon kadun tuntumassa lähennellee jo 15 000 euroa. Ostapa 50 neliön kaksio keskustasta. Maksat varainsiirtoveroa 10 000 euroa. Siis 10 000 euroa. Ostamatta jää. Asuntojen vaihdanta on jumittunut ja yhä jumittuu. Yhtenä keskeisenä syynä epälooginen, mystinen, epäoikeutetulta tuntuva varainsiirtovero.

Jos ostat pörssiyhtiön osakkeen, et maksa varainsiirtoveroa.

Jos ostat kuolinpesän kiinteistöstä sisarosuuden, maksat veroa 4 %.

Jos ostat tuttavalta tai autoliikkeltä auton, et maksa varainsiirtoveroa.

Jos ostat asunto-osakkeen, maksat veroa jopa 10 000 euroa. KIITOS EI, jääköön Helsingin asunnot ostamatta.

Puolueet, Keskusta, demarit, kokoomus, vihreät, kaikki on ollut täysin tunteeton varainsiirtoveron kummallisuuden suhteen. Viime vaalikaudella Kataisen hallitus nostaa räväytti veron joissain tapauksissa jopa MONINKERTAISEKSI.

Teitä en äänestä.

(Toinenkin asia: asuntorahastot (esim. Orava) saavat suurilta rakennusliikeiltä (esim. YIT) asuntoja jopa 30 %:n alennuksella. Yksittäisiltä asunnonostajilta nyhdetään täysi listahinta. Eikö tämäkään asia puolueita kiinnosta. Näköjään ei, ei tippaakaan.)

Käyttäjän IlpoKuivanen kuva
Ilpo Kuivanen

Ottamatta kantaa varainsiirtoveron mielekkyyteen, niin 10 000 euron varainsiirtovero edellyttää, että olet ostanut puolen miljoonan euron osakeasunnon. Kaatuuko tällaista kokoluokkaa oleva kauppa ihan oikeasti yhteen kymppitonniin?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kokoomuksen ehdotus on hyvä. Asunnun myyntivoitto on pääomatuloa ja nimenomaan tulojen verotus on oikeudenmukaista. Peräkylien asuntojen hinnat ovat laskeneet ja sen lisäksi peräkylinen ihmisiä kuritetaan varainsiirtoverolla. Onko se muka oikeudenmukaisempaa?

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Kun lähtökohta on typerä, ovat myös siitä seuraavat askeleet typeriä.

Koko varainsiirtovero pitää kategorisesti lakkauttaa. Se joka itkee menetettyjen verotulojen perään, hakekoon käsille valtion tulo- ja menoarvion, ja miettiköön ovatko ne kaikki asiat todellakin välttämättömiä kustannuksia valtiolle. Loputon "fiskaalisen tarpeen" perässä ravaaminen on jo kuristanut maamme tähän tilaan, jossa se on.

Juuso Hämäläinen

Tähän yksinkertainen ratkaisu. Kaikki tulo on verotettava samalla perusteella, kun se realisoituu henkilölle. Ei mitään perustetta erilaiseen verotukseen millään tulolla oli se perintöä, palkkatuloa, myyntivoittoa, arpajaisvoitto, lahja tai pääomatuloa.

Jukka Mäkinen

Parempi ratkaisu olisi poistaa kaikki tuloverotus, ja siirtyä tuoteryhmäkohtaiseen progressiiviseen kulutusveroon välillisiin veroihin ja varallisuusveroon.

Jan-Gösta Grönholm

Näitä spekulaatioita on syytä jättää kunnes saadaan Orpon esitys.
Järkevä ratkaisu olisi jättää pääomatulon verottamatta silloin kun voitto käytetään uuden asunnon ostoon.
Muuten on ihan oikein että se verotetaan.

Pekka Iiskonmaki

Suomi kurjistuu. Ketään ulkopuolista tahoa ei voi siitä syyttää.

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Esimerkki laskettu osakehuoneistosta, kiinteistössä vero on tuplat, mutta myyntivoittovero olisi sama ja tällöin maksaisit syntyneestä voitosta, etkä ostamisen ilosta. Kyseessä on merkittävä jarru, joka kirpaisee ja johtaa epätarkoituksenmukaisuuksiin. Pahiten tämä koskettaa maaseutua, jossa vielä asunnon hinnan päälle pitää maksaa ekstraa, vaikka realisointiarvo on lähellä nollaa. Helsingissä asunnot sentään vaihtavat, mutta maaseudulla ei. Lisäksi Helsingissä arvonnousu perustuu palvelurakenteen kehittymiseen, liian vähäiseen rakentamiseen ja kiinnostavuuteen eli täysin asioihin, jotka eivät ole hallussasi, vaan johtuvat ympäristöstä.

Toimituksen poiminnat